Monien blogien kommenttiboksissa pyörii usein kyselyitä, että miten sä oikeen saat rahat riittämään kaikkiin noihin kuteisiin. Multa sitä ei oo kyselty kovinkaan paljon, ehkä muutaman kerran, mutta ajattelin silti höpötellä asiasta ja jakaa joitain säästövinkkejä.

Omasta tilanteestani.. Oon opiskelija, saan täydet tuet, eli oiskohan se 440 euroa. Asun yksin ja maksan vuokraa 515 euroa (sis. veden). Lisäksi maksan 37 euroa / kk netistä, noin 30e/kk sähköstä, noin 20e/kk puhelinlaskua, 57e/3kk tv-lupamaksua.. Siinä on ehkä säännöllisimmät menot. Vois sanoa että vuokraan ja laskuihin menee kuukaudessa noin 650 euroa. Jos tuet on 440e, jään miinuksille 210 euroa. Miten helkutissa sitten pystyn shoppailemaan näin hlvetisti, panostamaan ulkonäkööni, syömään ulkona, ruokkimaan koirat? Lähtemään kesällä viideks viikoks ulkomaille?

Toki mä teen töitäkin. Olen töissä siis DHL:llä, eli nokian varastolla. Palkka on loistava, 12,26e tunnilta. Olen kuitenkin tarpeen tullen töihin kutsuttava, joten en voi mennä aina töihin kun olisi aikaa tai huvittaisi. Useimmiten töitä tulee juuri sillonkun oon koulussa. Joskus lintsaan töiden takia koulusta, mutta aina ei vaan voi. Keskimääräinen kuukausiansio on varmaankin 300 euron kieppeillä. Joinain kuukausina saatan tienata jopa paljon enemmän, suurin kuukausiansio opiskelujen ohella on ollut noin 900 euroa. Yleensä kuienkin jäädään alle ja roimasti. Jos tienaan kuukaudessa kolmesataa, jää laskujen jälkeen käyttöön 90 euroa. Huomautetaan tähän väliin, että en toistaiseksi nosta opintolainaa.

Mitä 90 eurolla sitten saa kuukaudeksi? Mun vanhemmat käyttää jo viikossa vähintään tuon verran ruokakauppaan. Ruoka onkin se mistä pystyy helposti säästämään. Mulla menee keskimäärin kymmenen euroa viikossa omiin ja koirien ruokiin.

 • Tarkkaile kilohintoja. Se on helpoin mittari halvimman ruuan löytämiseen. Älä kuitenkaan osta isompaa pakkausta turhaan vaikka siinä halvempi kilohinta olisikin.
 • Käy kaupassa kerran viikossa. Jokaisella kauppakerralla tulee yleensä hamstrattua jotain ylimääräistä.
 • Osta alennusruokaa. Tarkkaile milloin ruokakaupassasi laitetaan alelaput tuotteisiin ja pyri käymään juuri siihen aikaan kaupassa. Jos parasta ennen päivämäärä on lähellä, ruuat voi laittaa pakastimeen.
 • Tee itse mahdollisimman paljon. Leivo leipää, tee kaikki ruuat itse. Esim jauhelihapihvitkin voi tehdä itse, tulee parempia ja halvemmalla.
 • Jos on piha tai parveke, kasvata itse aineksia. Perunoitakin voi kasvattaa ämpärissä. Entäs sitten tomaatit, salaatit, yrtit?
 • Minimoi biojätteeseen menevän ruuan määrä. Pakasta pakasta pakasta jos jää ylimäärästä!
 • Halpismerkit on usein halvempia ja ihan yhtä laadukkaita kuin kalliimmatkin.
 • Valmista halpoja ruokia: keitot, wokit, puurot, pannukakut..
 • DYYKKAA! Kauppojen roskiksista saa todella käyttökelpoista ruokaa, pääasiassa kasviksia. Jos et ole ennen dyykannut, ota kaveri mukaan ja lähtekää tutustumaan. Monet kaupoista pitävät nykyään roskiksia lukkojen takana, mutta avonaisia löytyy varmasti joka kaupungista.

Mulla ruuan suhteen menee eniten rahaa kokikseen, mutta vielä en oo viittinyt irrottautua siitä. Ehkä sitten kun on vielä tiukempi rahatilanne :) Dyykkaaminen on kivaa, ja yritän tehä sitä mahollisimman usein. Dyykkaamalla oon saanu laskettua ruokamenot melkein puolella. Koirien ruuat ostan vauhti-raksusta, ja joskus haen suoraa teurastamolta. Koirien "valmiseinekset" on kaupassa todella kalliita, esim yksi ceasar paketti 1,10euroa, eikä se riitä kun kahen pikkukoiran kerta-annokseksi. Vauhti-raksusta saan kahella kympillä kolmen kuukauden ruuat, tai pidemmäksikin aikaa.

Missä muussa sitten voi säästää?

 • Älä käy kampaajalla. Tukkaa voi leikata ja värjätä itsekin.
 • Kulje pyörällä, älä bussilla.
 • osta vaatteet halvalla: kirppiksiltä, alennustangosta, nettihuutokaupoista..
 • älä osta ylimääräistä kosmetiikkaa
 • mieti aina kaupassa, voitko elää ilman kädessä olevaa tuotetta
 • vaihda vaatteita ystävien kanssa
 • järjestä juhlat nyyttäri-teemalla
 • kerää pulloja ainakun näet niitä jossain
 • kesällä voi ravintolassa syömisen sijaan mennä piknikille
 • opettele korjaamaan vaatteita, pienen kolhun saanut vaate ei kuulu roskikseen
 • kilpailuta netti-, puhelin- yms liittymät
 • säästä sähköä!
 • huvittele ilmaiseksi: lainaa cd:t, leffat ja kirjat kirjastosta

Mulle tulee yksi ja ainoa lehti: suuri käsityölehti, ja senkin äiti maksaa joululahjaksi joka vuosi. Olen käynyt kampaajalla viimisen kuuden vuoden sisään kerran. En kulje oikeastaan koskaan bussilla, joko äidin kyydillä/äidin autolla tai pyörällä. En käy pahemmin leffoissa enkä baarissakaan; alkoholiin saa kulutettua ihan törkeästi rahaa. Seuraavaksi olen vaihtamassa nettiliittymää, lasku tulee pienentymään yli puolella :)

En nykyään osta oikeastaan koskaan normaalihintaisia vaatteita edes halvimmista ketjuliikkeistä. Mielestäni esim 30e henkkamaukan mekosta on PALJON. Musta on tullut hintojen suhteen todella kriittinen! Välillä tosin vastaan tulee jotain vaatteita, jotka on vaan aivan pakko saada ja pakotan itseni maksamaan täyden hinnan. En oikeastaan kovin usein edes kiertele keskustan vaatekaupoissa, ne on kiusauksia täynnä. Jos menen vaatekauppaan, tarkastan yleensä vaan alerekit. Esim ginassa on aika hyvin alennuksia aina, yleensä ne tästä kaikki 4,90e ja 9,90e rekit. Pääasiassa siis shoppailen kirppiksellä sekä ebayssa. Ebayssa selaan aina vain sellaisia tuotteita joiden lähtöhinta on maksimissaan 0.99puntaa. Kalliimpia selailen vain, jos yritän etsiä jotain tiettyä tuotetta. Jos löydän ebaysta useamman saman tuotteen, vertailen postikuluja.

Joku joskus kommentoi, et eihän oo mitään järkee ostaa ebaysta, kun jokasesta tuotteesta joutuu erikseen maksamaan postikulut. Jos taas ostaa verkkokaupasta paljon, tulee vaan yhet postarit. Tää on tavallaan totta, mutta.. Jos maksan kengistä 5-15 euroa, mekoista 5-10euroa, niin se on usein silti vähemmän kuin millä hinnalla verkkokaupoista löytäisin vastaavan tuotteen.

 

Tienaaminen ja töiden löytäminen ei ole tän hetken tilanteessa mikään helpoin juttu. Mä ottaisin mielelläni jonkun toisen työpaikan, jossa olisi töitä viikonloppuisin (DHL siirtyi kolmivuoroon, eli töitä on vaan arkena). Viikonloppuisin olisi kuitenkin enemmän aikaa tehdä töitä. Tällä hetkellä palkan lisäksi suurimmat tienestit tulee vanhan tavaran myymisestä. Meillä on kirppiksellä pöytä, ja sen lisäksi myyn huutonetissä jotain juttuja. Niin, onhan mulla oma firmakin, mutta siitä en ota itselleni senttiäkään. Kaikki sieltä tulevat tulot pysyvät firman tilillä ja niillä hankitaan lisää materiaaleja ja tarvikkeita. Kesällä on tosiaan ne yhdet myyjäiset, ja sinne olen menossa ns yksityishenkilönä, eli kaikki tuotot tulee mulle. Siihen aion panostaa ja paljon, ne rahat menevät suoraan reilibudjettiin. Kaikille kädentaitoisille suosittelen omien tekeleiden myyntiä; blogissa, kirppiksellä, huutonetissä.. Vaikka niitä ei kovin kalliilla myisikään, on se aina extraa :)

Aloitin uuden projektin: ei kaupassa käyntiä kahteen viikkoon. Syynä tähän on lähinnä se, et tuhlasin just parin viikon ruokarahat yhteen ylläripylläriin. :D En mä nälkään kuole, vaan ajattelin syödä pakastimen ja kaapit tyhjäksi. Aloitin tänään ja tein kaapissa olevista aineksista lettuja. Jouduin käyttämään ruisjauhoja, mutta hyviä niistä silti tuli :) Vielä riittää lettuja ja hilloa huomisaamuksi. Lounaaksi sulatan pakkasesta makaronilaatikkoa. Saa nähdä onnistunko tässä kahden viikon tavotteessa! :)

 

Vapaita kommentteja, säästövinkkejä, elämäntarinoita tai mitä tahansa saa jakaa kommenttiboksiin.

1747063.jpg

PS. alla "oikea" postaus ;>