Naputtelen nyt vihdoin lupaamani ebay-oppaan tarvitseville.

eBay on yhdysvaltalainen huutokauppayhtiö, joka on tunnettu eBay.com-internethuutokaupastaan. Yrityksen perusti Pierre Omidyar vuonna 1995. Nykyään eBay työllistää yli 11 000 ihmistä ja sen vuotuinen liikevaihto on yli neljä miljardia dollaria. (lähde:wikipedia)

Tällä hetkellä on olemassa 30 eri maan ebay. Itse  käytän sekä uk:n että usa:n ebayta, koska ne sattumoisin ovat englanniksi. Mikäli kielitaito riittää voi kokeilla vaikka ruotsin, ranskan tai italian ebayta. Lista eri maiden ebaysta löytyy ebay-etusivun alareunasta.

UK:n ebay:
-ebayn brittiversio
-valuuttana punta (tällä hetkellä £1 on 1,27euroa)
-postikulut  ovat hyvinkin kohtuullisia, yleensä £2 ylöspäin. Keskimääräinen postikulu mekoilleni on ollut suurinpiirtein £4.
-nopeampi toimitus kuin jenkeistä

USA:n ebay:
-jenkkiversio siis
-valuuttana on dollari (tällä hetkellä  1$ on 0,78euroa)
-dollarin kurssi on toistaiseksi  ainakin edullinen
-postikulut suurempia kuin briteistä, kenkien postikulut voivat olla 20-35$
-toimitukseen voi kulua useita  viikkoja

TULLIT:

briteistä ja muualta euroopasta tilattuna ei ole ongelmaa tullien kanssa. Jenkeistä tilattaessa taas voi olla. Yleensä tulliin jää isommat paketit, ja erityisesti sellaiset, jotka ovat selkeästi joltain firmalta. Ebayssa on kuitenkin se hyvä puoli, että useimmiten samalta myyjältä ei tule ostettua kuin yksi asia, joten paketit pysyvät pieninä. Kuten blogistani huomaa, olen ostanut todella paljon ebaysta, eikä IKINÄ ole yksikään paketti jäänyt tulliin, joten sitä on aika turha pelätä.

VAATTEIDEN KOOT:

2031177.jpg
Olen suomessa kokoa 42/L, ja UK kokoa 14. Eli omankokemuksen mukaan UK-koissa voi ottaa koon pienemmän. Suosittelen kuitenkin vertaamaan ilmoituksessa annettuja mittoja omiin mittoihin (mitat ovat yleensä tuumissa).

KENKIEN KOOT:

2031178.jpg

kengissä  oma kokoni pitää täysin paikkaansa. Ilmoituksissa näkee usein ilmoitetun sisäpohjan pituuden, joka on siis mitattu kengän sisäpuolelta, ei pohjasta. Vertaa tätä johonkin oman, hyvän kengän pituuteen.

MAKSAMINEN:

Maksu kannattaa ehdottomasti paypal-tilin kautta. Jotkut myyjät tarjoavat muitakin maksutapoja, mutta useimmat vaativat paypalin. Paypalilla maksaminen on tosi helppoa (välillä liiankin helppoa:<) ja turvallista. Siitä ei myöskään aiheudu varsinaisia ylimääräisiä kuluja maksajalle. Paypalin kurssit on hieman suurempia, firma vetää muutaman sentin välistä. Eli ostamasi tuotteen hintaan ei juurikaan vaikuta.

REKISTERÖITYMINEN PAYPALIIN:

Paypal löytyy täältä.

1)klikkaa sign up  yläkulmasta
2)valitse maa ja kieli, klikkaa personal-tekstin alta get started
3)täytä pyydetyt tiedot
4)sähköpostiisi pitäisi saapua vahvistusviesti, klikkaa siinä olevaa linkkiä
5)kirjoita kenttään kohdassa 3 ilmoittamasi salasana
6)valitse turva-kysymys ja klikkaa submit
7) pääset my account-sivulle, klikkaa vasemmalta "add credit card"
8) täytä pyydetyt tiedot (visa electron kortissa valitaan myös "visa" valikosta)
-card number on se pitkä numerosarja kortissa
-expiration date on kortin voimassaoloaika
-card verification number on kolmenumeroinen luku, yleensä kortin takapuolella
Huomaathan tarkistaa joko pankkikonttorista tai verkkopankista että kortilla saa maksaa verkko-ostoksia
9) kaiken pitäisi olla valmista!

REKISTERÖITYMINEN EBAYHIN:

1)klikkaa register (ei ole väliä oletko usa:n vai uk:n ebayssa)
2) täytä tarvittavat tiedot

Helppoa! 8)

EBAYN KÄYTTÖ:
(käyttöopas on kirjoitettu uk:n ebayn mukaan, usa:n versiossa voi jotkin nappulat ja nippulat olla erinäköisiä, eripaikassa tms. Oppaassa myös puhutaan lähinnä vaatteiden ostamisesta)

Mitä on missäkin:


2034170.jpg

My ebay-sivulle pääset klikkaamalla oikeassa yläkulmassa olevaa myebay-nappia.
Activity kohdasta näet kaikki tämänhetkiset tapahtumat. Vasemmalla olevasta valikosta voit valita vaikkapa active (tuotteet, joissa sinulla on huuto), won (voittamasi tuotteet) ja didn't win (eli häviämäsi tuotteet).
Messages-kohdasta näet kaikki lähettämäsi ja vastaanottamasi viestit.
Klikkaamalla numeroja nimimerkkisi perässä näet saamasi palautteen (esim mulla 61 tarkoittaa, että olen saanut 61 palautetta)

2034187.jpg

viemällä hiiren categories-nappulan päälle, näet kaikki ebayn kategoriat. Klikkaa clothes, shoes & accesories-kohtaa. Eteesi aukeaa läjä uusia kategorioita. Valitse mitä oletkaan etsimässä.

Ihanan juhlamekon etsiminen:

Mene vaatekategoriaan, ja sieltä naisten vaatteisiin.

2034194.jpg
Vasemman puolen valikosta voit rajata hakuehtoja, niin löydät helpommin haluamasi (ilman rajaamista naisten vaate- kategoriassa on tällä hetkellä 749,751 kohdetta). Kun etsimme mekkoa, valitaan Garment type -> dresses. Alempaa voit valita kokosi.

2034205.jpg

Dress type - kohdasta voimme valita eri tyyppisiä mekkoja. Klikkaamalla choose more...-kohtaa pääset valitsemaan klikkaamalla kaikki sopivat mekkityypit. Koska etsimme juhlamekkoa, valitaan vaikkapa coctail dresses ja evening gowns.

Vasemman puoleisista valikoista voi lisäksi valita vaikkapa materiaalia, hintaluokkaa, kuntoa (uusi/käytetty), jotain  tiettyä brändiä jne.

Koska itse ainakin olen aina halvan vaatteen perässä, viemme hiiren sort by: best mach -tekstin ylle. Aukeavasta valikosta valitsemme price:lowest first - kohdan. Tällöin ebay järjestää automaattisesti halvimmat ensin. Mikäli valitset price + p&p - kohdan, ebay listaa järjestykseen jossa ensimmäisenä on halvimmat, joiden postikulut suomeen on ilmoitettu. Itse käytän price:lowest first-tapaa, koska kaikilta myyjiltä, jotka eivät ole postikuluja suomeen ilmoittanut, voi kysyä postittavatko he suomeen vai ei. Se, että postikuluja ei suomeen ole ilmoitettu, ei siis automaattisesti tarkoita etteikö sitä voisi suomen kamaralle saada.

2034224.jpg

Näytölle tulee sitten lista kaikista kriteereihisi sopivista vaatteista. Kuten huomaatte, ebayssa melkein kaikissa tuotteissa on kuva listauksen edessä (toisin kuin huutonetissä), eli ei tarvitse otsikon perusteella arvailla millainen mekko on kyseessä ja klikkailla jokaiseen katsomaan.

2034230.jpg

Jokaisen listauksen perässä lukevat vastaavanlaiset tiedot.

Sininen P tarkoittaa myyjän hyväksyvän paypalin maksutavaksi
0 bids tarkoittaa ettei kukaan ole vielä huutanut tuotetta (1bid taasen että yksi on huutanut, jne)
£0.01 tarkoittaa lähtöhintaa joka tässä tapauksessa siis on 0.01 puntaa
Seuraavana onkin postikulut. Ensimmäisissä mekoissa näyttäisi olevan £9. Kolmannessa lukeekin not spesified, eli myyjä ei ole ilmoittanut summaa.
Viimeisenä oleva aika tarkoittaa kauanko huutoaikaa on jäljellä ennenkuin kohde sulkeutuu.

Klikkaamalla jonkun tuotteen otsikkoa, näet lisätietoja tuotteesta sekä suurempia kuvia. Tarkistamisen arvoisia ovat erityisesti condition (eli vaatteen kunto) ja mitat mikäli myyjä on ne ilmoittanut.

HUUTAMINEN:

Olet löytänyt ylimakeen juhlamekon, joka on pakko saada. Kohteessa on ilmoitettu postikulut, joten voit vapaasti huutaa sitä (älä koskaan huuda mikäli et tiedä postikuluja, jotkut myyjät yrittävät tienata myös sillä että pyytävät todella paljon extraa postikuluissa). Jos ostat jotain kallista tai olet muuten vain hyvin varovainen, kannattaa tarkistaa myyjän saama palaute "see detailed feedback" kohdasta.

2034265.jpg

Your maximum bid kohtaan voit lyödä summan jonka olet valmis maksamaan (postikulujen lisäksi). Noh, kun kyseessä on näinkin ihq mekko, voimme laittaa siihen vaikka 4.00 eli neljä puntaa ja painaa place bid.

 2034272.jpg
Ebay varmistaa vielä, että haluatko varmasti tämän mekon, kertaa summat ja maksutavat. Confirm bid -napista saat huudettua.
Kuten alla olevassa tekstissä lukee, "allekirjoitat" sopimuksen klikkaamalla nappia. Eli jos kukaan ei huuda tuotetta suuremmalla summalla kuin sinä, olet velvollinen sen ostamaan.

Kun asetat maksimisumman, ebay ei tietenkään nosta summaa suoraan neljään puntaan, vaan vain yhtä pykälää ylemmäs, esim 0.6 puntaan (tai mikä sitten seuraava pykälä onkaan). Mikäli joku tämän huudon jälkeen huutaa esim 0.8punnalla, hän ei ylitä sinun tarjoustasi, koska sinun maksimisi on  £4. Tällöin summa nousee taas yhden pykälän 0.8:sta ylöspäin. Jos joku toinen tarjoaa £4,20, tämä tietenkin ylittää tarjouksesi. Sinulla on kuitenkin huudon loppumisaikaan asti aikaa korottaa tarjoustasi.

Kun olet huutanut jotain tuotetta, tuote siirtyy active-listaasi, josta voit seurata huutojen edistymistä ja päättymistä jne. Kun voitat tuotteen, se siirtyy won-listaan, jos taas häviät se siirtyy didn't win-listaan.

miten maksan voittamani tuotteen?

Siirry won-listaukseen. Klikkaa tuotteen perästä tekstiä "pay now". Selain siirtyy kohtaan, jossa näet tiedot maksettavasta tuotteesta sekä loppusumman. Klikkaa continue. Nyt sinun täytyy kirjautua paypal-tilillesi. Seuraavalla sivulla voit tarkistaa maksettavan tuotteen tiedot, kun olet varma, että kaikki on oikein, klikkaa "confirm payment". Tuote on maksettu! Maksun jälkeen saa vaan jäädä odottelemaan paketin kolahtamista postiluukusta. Muistathan antaa palautteen kun saat paketin!

Oiskohan tässä nyt tarpeeks :D jos jotain tärkeetä jäi puuttumaan, päivittelen tähän vielä. Kysymyksiäkin toki saa esittää!
Lähtekäähän rohkeasti ebayn maailmaan!

ps. tätä voi sitten linkitellä pitkin nettiä että varmasti kaikki halukkaat löytää :)

 

EDIT 1. Essin kanssa kommenttiboksissa tuli selvitettyä sellainenkin juttu, että paypal täytyy siis varmistaa tietyllä tavalla. Eli paypal nappaa sun tililtä jonkun minimaalisen summan (joka kyllä tietääkseni palautetaan?), jotta se saa varmennettua kortin. Tää kestää 3-5 arkipäivää. Sen jälkeen löydät verkkopankista tilin tiedoista paypalin veloituksen, josta saat napattua varmennuskoodin. Se täytyy syöttää paypaliin ennenkuin pystyt maksamaan mitään. Tarkempia ohjeita en osaa antaa, koska siitä on niin pitkä aika kun tämän olen itse tehnyt.